Planer på kaldeisk kyrka i Hovsjö

Uppdaterad
Publicerad

En ny kyrka och ett nytt kulturcentrum för de kaldeiska katoliker som bor i Södertälje planeras att byggas i Hovsjö. Församlingens nuvarande kyrka Johanneskyrkan är för liten och täcker inte de behov som finns.

Den nya kyrkan ska byggas i en skogsdunge i Hovsjö. Byggstart är planerad till våren 2016 och när den står klar kommer 300 gudstjänstbesökare att få plats i lokalen. Dessutom kommer det att finnas ett kulturcentrum i byggnaden.

Undervisningslokaler för ungdomar

– De nya lokalerna kommat bättre att spegla våra behov och framtida aktiviteter, säger Martin Elia, medlem i kaldéernas byggnadskommitté. Dessutom kommer det att innebära att vi säkerställer ungdomsverksamheten för framtiden. Bland annat så kommer det att finnas undervisningslokaler.

Insamling för bygget pågår

I Södertälje bor det idag ungefär 4500 kaldeiska katoliker. De flesta av dessa har flytt undan förföljelser i krigets Irak. Församlingens nuvarande kyrka är Johannes kyrka, men den är sliten och har blivit för liten. Bygget av kyrkan beräknas kosta 55 miljoner kronor och ska finansieras med donationer. Och trots att över 30 miljoner kronor ännu saknas för att kyrkan ska kunna börja byggas är optimismen stor att bygget ska kunna starta i tid.

– Pengarna kommer och vi försöker på alla sätt att kommunicera och sprida information för att den ska hamna hos rätt person som kan donera och bidra med någonting, säger Martin Elia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.