• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Salwan Alkhamas, biskop i den mandeiska församlingen. Foto: SVT

Planer på ny kyrka för mandéer i Södertälje

Publicerad

Mandéer som bor i Södertälje och Stockholm saknar en egen religiös byggnad. Nu finns planer på att bygga en så kallad Mendi i Södertälje.

Mandéerna är en minoritetsgrupp med ursprung från Iran och Irak, men på grund av krig och förtyck mot den mandéiska folkgruppen uppskattar man att flest antal mandéer numer bor i Sverige. I Södertälje finns den största lokala församlingen, men de saknar en egen gudstjänstlokal. Men det kan snart bli ändring på det.

– I år planerar vi att köpa en tomt i Södertälje och jag tror vi planerar att bygga en kyrka i Södertälje nästa år, säger Salwan Alkhamas, biskop i den mandeiska församlingen.

Första byggnad i stockholmsområdet

Mandéerna hade tidigare en lokal i Morån, men blev då tvungna att flytta. Nu hoppas man att en ny Mendi, som deras religiösa byggnad kallas, ska kunna samla gruppen på nytt.

– Jag tror att alla mandéer blir glada av att få bygga en kyrka och det blir den enda mandeiska kyrkan i Stockholm, säger Salwan Alkhamas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer