En rånarluva, en påse med cannabis och två kulsprutepistoler hittades i mannens garderob. Foto: Polisen.Visa alla (3)
Visa alla (3)

Polis: ”Känslan är att man döms annorlunda i Södertälje”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags friade Södertälje tingsrätt en man i 20-åldern från grovt vapenbrott. Domen har fått enskilda poliser att kritisera tingsrätten i media. De hävdar att domstolen friar mer än andra tingsrätter. Men uttalandena backas inte upp av polismyndigheten.

Kritiken mot Södertälje tingsrätt, som DN var först med att berätta om, kommer från enskilda poliser hos enheten för grova brott i Stockholm syd, som hävdar att domstolen friar mer än andra tingsrätter:

– Utifrån förundersökningen ser jag inget annat än att de skulle dömas. Känslan är att man blir dömd annorlunda i Södertälje jämfört med till exempel andra domstolar i Stockholmsområdet, säger gruppchef Jonas Lindberg till SVT.

Men det finns möjlighet att överklaga från båda parter, räcker inte det?

– Jo, det är ju en grundbult i rättssystemet. Men det kan ju finnas missförhållande i Södertälje tingsrätt som gör att de dömer annorlunda, säger han men än så länge finns inget konkret missförhållande utan det handlar mer om en ”känsla”, säger han.

Flera skäl till att mannen friades

Domen rör en ung man som åtalades misstänkt för att ha förvarat automatvapen i en garderob hemma hos sin mamma. Han erkände att han förvarat vapnen, men att han gjort det åt någon annan och att han trodde det var attrapper. Rätten slog fast att man inte kunde utesluta en alternativ gärningsman. 

Tingsrätten: ”Finns inga belägg”

Domstolen tycker att det saknas grund för kritiken:

– Det finns inga som helst belägg för att Södertälje tingsrätt skulle döma på något annorlunda sätt än vad andra domstolar gör. Det finns inga som helst fog för en sådan synpunkt, säger lagman vid Södertälje tingsrätt, Eva-Lena Norgren.

Backas inte upp av polismyndigheten

Och uttalandet backas inte upp av polismyndigheten.

– Vi har inga belägg för att Södertälje tingsrätt friar i större omfattning än andra tingsrätter men vi lägger jättemycket kraft på att hitta de som är i kriminella nätverk och vi hittar och rapporterar dem för både grova och mindre allvarliga brott och då skapas en frustration, säger Palle Nilsson biträdande områdeschef polisområde syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer