Julian Lundberg lämnade i samband med dödshotet sitt tränaruppdrag.

Polisen misstänker matchfixning bakom dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje FK:s tränare Julian Lundberg fick en lapp på sin bil med ett dödshot som var riktat mot honom och hans familj. Nu berättar han själv om hotet, som misstänks handla om matchfixning.

Det var efter en träning som någon eller några fäste en lapp med ett dödshot på Julian Lundbergs bil och skar sönder ett däck. På lappen stod det att han och sportchefen Tore Eliasson genast måste lämna klubben.

– Att hotet dessutom riktades mot min familj gör mig riktigt förbannad, säger Julian Lundberg, som tillsammans med sportchefen nu lämnat klubben.

Matchfixning

Förändringar i klubben

Han bor utanför Örebro och kom till Södertälje FK som assisterande tränare i april. Det var i samband med att klubben skulle göra organisatoriska förändringar som Julian Lundberg blev hotad, visar ett mötesprotokoll som SVT har tagit del av.

– När jag kom till Södertälje var det direkt diskussioner om att man inte skulle visa startelvor för tidigt och vi hade problem med läggmatcher. Vi tog en del tuffa beslut och vi försökte göra vissa regleringar, där jag var en av dem som gick i första ledet.

Misstänkt matchfixning

Ärendet utreds av polisens specialenhet som tillsattes vid årsskiftet och arbetar med matchfixning och hot inom idrottsvärlden. Enligt polisen finns det uppgifter på att hotet handlar om matchfixning, vilket är en bild som även Julian Lundberg delar.

– Vi agerade efter en del konstiga resultat och jag kunde inte utsätta mig själv och min familj med samma struktur som det var. Klubben mäktade inte med och då kände jag att det var naturligt att leta mig vidare.

– Vi har tittat på det där och kan inte säga att det handlar om matchfixning. Vi har inte blivit närmade eller vidtalade av någon, säger Metin Rhawi, klubbchef i Södertälje FK.

”Tror många blir hotade”

Julian Lundberg hoppas nu att man tar krafttag inom sporten och att spel i lägre divisioner förbjuds.

– Tyvärr tror jag att många blir hotade eller tvingade av en yttre makt, kalla det maffia eller vad som helst. Det är min största besvikelse – att det faktiskt finns människor som livnär sig på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet