Foto: TT

Polisen vill sprida granskningsmetod av festvåningar – men hittills ingen som nappat

Uppdaterad
Publicerad

Efter Södertäljepolisens och kommunens krafttag mot festvåningar är målet att sprida metoden till resten av landet – men SVT:s rundringning visar att det hittills inte är någon kommun som tagit efter.

Södertälje är unikt med sina elva festvåningar, hit kommer brudpar och gäster och håller sina fester från hela landet.  Efter de senaste månadernas krafttag hoppas polisen och Södertälje kommun kunna få bättre insyn i en bransch som uppskattas omsätta miljontals kronor årligen.

– Vi tar fram ett metodstöd, en slags lathund eller checklista som senare ska spridas till poliser i hela landet. Vi börjar med arbetet i Södertälje för att det inte finns någon annanstans i landet med lika många festvåningar, sa polisen Jonas Packalén tidigare i år och som är en av de som ansvarar för kontrollerna i Södertälje.

”Ligger i framkant i Södertälje”

Fokus har legat på att få ägarna att söka stadigvarande alkoholtillstånd – eftersom att det är vinstdrivande verksamheter som man anser delvis kan likställas med restauranger och nattklubbar. En stor skillnad med ett tillstånd blir att festvåningen tillhandahåller alkoholen istället för festsällskapet och det blir då förbjudet med importerad alkohol.

Men SVT:s koll med ett 10-tal andra kommuner där det finns lokaler vars huvudsyssla är festverksamhet visar att ingen kommun hittills har tagit efter Södertäljes metod.

– Jag är säker på att många kommer ta efter hur vi jobbar, vi ligger i framkant i Södertälje nu men vi har blivit kontaktade av flera myndigheter i andra kommuner, nu senast från Västerås, som vill veta mer hur vi gör, säger Jonas Packalén.

”Inte kommunens sak”

Grannkommunen Botkyrka tycker inte att behovet finns utan menar att alkohollagen räcker långt.

I Södertälje har de festvåningsägare med regelbunden verksamhet tvingats söka stadigvarande tillstånd. Hur ser ni på det?

– Det är klart att det blir mer rätt med stadigvarande tillstånd än med tillfälliga när det är regelbunden verksamhet. Men jag tycker det blir fel om vi går ut och uppmanar festvåningsägarna att söka, det kan upplevas som att vi lovar att de kommer bli beviljade men först måste ju lämpligheten prövas, säger en alkoholhandläggare i Botkyrka kommun.

Har ni något liknande på gång hos er?

– Nej, alkohollagen gäller och om det begås brott mot den så är det en polisiär sak och inte kommunens.

Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, utesluter dock inte att Botkyrka går samma väg.

– Vi samverkar med Södertälje i mycket så det är inte uteslutet att vi senare tar efter, vi har tre festvåningar här, säger han.

Örebro kan ta efter

Den enda kommun som svarar att de ska överväga hårdare kontroller är Örebro kommun.

– Vi har ett liknande ställe som Södertäljes elva. Där söker man inte tillstånd utan dricker importerad alkohol. Eftersom lokalen hyrs ut med mat så är det otillåtet. Vi kommer att greppa detta under hösten, skriver Leif Andersson på Miljökontoret i Örebro kommun.

Södertäljepolisen Jonas Packalén säger att det är av stor vikt att andra kommuner också följer Södertäljes exempel.

– Annars blir det verkningslöst om problematiken bara flyttar. Huvudsyftet är att få en sundare konkurens i branschen – och att bröllopsparen ska få en säker tillställning, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.