Nina Rahm, projektkoordinator för Glocal Film Festival. När filmfestivalen besökte Södertälje tog den upp ämnet psykisk ohälsa. Foto: SVT/TT

Psykisk ohälsa bland många nyanlända ungdomar – då får lärare agera kuratorer

Publicerad

På tisdagen stannade den turnerande filmfestivalen Glocal till i Södertälje. Under eftermiddagen anordnades filmvisning och panelsamtal om psykisk ohälsa bland unga papperslösa och nyanlända i skolan.

Filmfestivalen Glocal turnerar just nu i hela Sverige, och Södertälje och Estrad blev det tredje stoppet i raden. Varje stopp kretsar kring ett av FN:s globala mål inom hållbar utveckling.

I Södertälje kretsade dagen kring psykisk ohälsa bland nyanlända och papperslösa unga. Förutom filmvisning anordnades också föreläsning och ett panelsamtal, där flera av de inbjudna lärarna vittnade om att de har svårt att handskas med unga som mår dåligt i skolan – att de får agera både kuratorer och lärare.

”Hur ska lärarna orka?”

– Många av de här eleverna kommer till lärarna som ska undervisa i skolämnen. De är ju inte psykologer eller kuratorer och de får mycket på sitt bord. Hur ska de här lärarna orka och inte bli utbrända av att höra de här fruktansvärda historierna som deras elever berättar?, säger Nina Rahm, projektkoordinator för Glocal Film Festival.

Hesna Köhler är språklärare på Morabergs studiecentrum, och deltog i panelsamtalet. Hon har mött flera nyanlända och papperslösa i sitt arbete.

– Det är ett tabubelagt ämne. Det här är redan en utsatt grupp och det är viktigt att prata om att de mår dåligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.