Psykologen Josefin Michanek och hennes kollegor ser ett sort behov av att barnens rättigheter får en stärkt status och hoppas att förslaget om att göra barnkonventionen till svensk lag går igenom. Foto: Pressbild

Rädda barnens vädjan: Gör barnkonventionen till lag

Uppdaterad
Publicerad

Sjuåriga Florencia Bahamondes mamma dog i cancer och nu ska Florencia utvisas till Chile. Hennes fall är ett exempel bland många där anhöriga och organisationer upplever att ”barnets bästa” åsidosätts. Något som kan förändras om barnkonventionen blir lag. 

Florencia Bahamondes fyller snart åtta år. Hon har nyligen, efter att ha bott mer än halva sitt liv i Sverige, fått besked om att hon ska utvisas till hemlandet Chile

Detta trots att morbroderns familj, en familj som hon ser som sin egen och bor hos i Åkers Styckebruk, socialtjänsten i Södertälje och familjens advokat anser att det bästa för henne är att hon får stanna i Sverige. 

– Hon känner ingen i Chile, säger morbrodern Lionel Gonzalez Valdebenito.

Därför ska flickan utvisas

Men Migrationsverket och Migrationsdomstolen bedömer att det väger tyngre att hennes pappa finns i Chile, trots att han har uppgett att han inte kan ta hand om flickan. 

På Rädda barnen i Stockholm kan man inte uttala sig om specifika fall, men psykologen Josefin Michanek beskriver att man ofta ser att barnets bästa får stå tillbaka för andra juridiska åtaganden. 

– Vi har många exempel där barnens bästa inte prioriteras, säger hon. 

Hoppas konventionen blir lag

Josefin Michanek och hennes kollegor ser ett sort behov av att barnens rättigheter får en stärkt status och hoppas att förslaget om att göra barnkonventionen till svensk lag går igenom. 

– Vi hoppas att barnens bästa alltid tas i beaktning, redan nu ska det göras. Vi vet att barnens rätt till trygghet, skydd, förutsägbarhet och möjlighet till utveckling är en rättighet som barnen har. Så vi hoppas att det i större utsträckning beaktas i varje fall där det görs en bedömning om ett barn ska få stanna i Sverige. 

Migrationsverket kan inte uttala sig om huruvida beslutet för Florencia Bahamondes del hade blivit ett annat om barnkonventionen varit svensk lag i dag. Men myndigheten ställer sig försiktig positiv till en sådan förändring. 

– Vi har svarat på en remiss om en utredning som har gjorts. Där ställer vi oss positiva till syftet att stärka barns rättigheter, bland annat i migrationsärenden, säger Charlotte Kirotar, enhetschef på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.