Per Karlsson söker ideella snökanonsvaktare till Ragnhildsborgsbacken. Foto: SVT.

Grön backe ska snart bli vit

Publicerad

Det har varit en mild och snöfattig decembermånad – men till helgen blir det kallare och då satsar Ragnhildsborgsbacken stort med snötillverkning. Men än saknas folk som kan hjälpa till.

Förr öppnade backen ofta runt Lucia, på senare år runt andra veckan i januari. I år hoppas man kunna öppna till 20 januari. De små snöfläckarna i backen blir det svårt att ha skidskolor på.

– Det är bekymmersamt, måste jag vara ärlig och säga. Vi försöker vara positiva men är ju helt och hållet beroende av kylan. Snön tillverkar vi själva. Det är kylan vi vill ha, säger driftansvarige Per Karlsson till SVT.

Behöver snökanonsvaktare

Men till helgen blir det kallt och då ska man köra igång de fyra snökanonerna. På fem dagar kan man fylla halva backen med snö men det krävs minst fyra minusgrader dygnet runt för att kanonerna ska kunna hålla igång. Och så behövs personal.

Det är inte helt lätt att få folk att ställa upp ideellt.

– Vi behöver hjälp med att driva liften när den är igång. Vi behöver hjälp med våffelstugan och kaffeservering men just nu initialt behövs arbetskraft för att kunna tillverka snö, säger Per Karlsson.

Lovar gratisåk

För de som ställer upp ideellt väntar gratis åk i backen för dem som jobbar och deras familjer.

– Jag tycker det här är oerhört viktigt för Södertäljes ungdomar och barn, säger Per Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer