Joakim Granberg (RP) och Boel Godner (S). Foto: SVT

Realistpartiet vill förhandla om styret – men S stänger dörren för ett samarbete

Publicerad

Många kommuner går i väntans tider på ett slutgiltigt valresultat för kommunvalet. I Södertälje är läget speciellt då kategorin övriga partier innehåller fyra procent av rösterna och med största sannolikhet kommer ge Realistpartiet (RP) mandat i kommunfullmäktige.
– Jag hade gärna sparkat Boel Godner (S) som kommunstyrelseordförande om det hade varit möjligt, säger Realistpartiets Joakim Granberg.

RP har under den senaste mandatperioden haft ett mandat och kan nu få upp till tre mandat när rösträkningen är klar, vilket den beräknas vara på onsdag.

Oavsett hur många mandat RP får ser de inte ut att få något större inflytande, medger partiledare Joakim Granberg.

– Vi vill gärna sitta med i någon nämnd och då har det faktiskt ingen som helst betydelse i vilken konstellation vi gör det. När vi kom in i kommunen sa Boel Godner (S) blankt nej till att samarbeta med oss, för hon tyckte att vi var ett populistiskt parti. Jag hade gärna sparkat henne som kommunstyrelseordförande om det hade varit möjligt, säger han.

Inget block har egen majoritet

I Södertälje kommun finns det 65 mandat, så det krävs 33 för att nå en majoritet. Enligt det preliminära resultatet ser de rödgröna partierna ut att få 30 mandat medan Alliansen får 25 och Sverigedemokraterna tio. Får RP ett mandat tar dem det från Vänsterpartiet, men har också möjlighet att ta ett andra från Sverigedemokraterna och ett tredje från Socialdemokraterna.

– Jag tror att Boel Godner står och bakar en jättestor sockerkaka just nu för att försöka få över ett eller flera Allianspartier för att bilda majoritet, säger Joakim Granberg.

För samtal med Alliansen

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) säger att hon inte inväntar ett slutligt resultat, utan redan nu för samtal med Allianspartierna. Däremot är hon inte intresserad av ett samarbete med Sverigedemokraterna eller RP.

– Realistpartiet har en plats i kommunfullmäktige och har samma rättigheter som alla andra. Sen har de inte av egen kraft kunnat ta platser i nämnder och styrelser eftersom att det är ett litet parti. Men jag har inte på något sätt velat lämna dem ute i kylan, säger hon och fortsätter:

– Det är ett intressant parti, men inte för ett samarbete. Vi vet för lite om vad de vill för att kunna samarbeta och vi vill bara föra en dialog med stabila partier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer