Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gå försiktigt vi har en huggorm här” säger Pontus Hjelm, reptilexpert och djurvårdare. Följ med till våtmarken kring Pershagen i videon. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Djuren som stoppade bygget – följ med på reptilsafari i Pershagen

Publicerad

Den specifika naturen och förekomsten av olika kräldjur i våtmarken kring Pershagen stoppade nyligen fastighetsjätten Kilenkrysset från att etablera i området. SVT Nyheter Södertälje fick en guidad tur i träsket av lokala reptilexperten och djurvårdaren Pontus Hjelm – och fick snabbt se både kopparödla, snok och huggorm.

Det är hasselsnoken och större vattensalamandern som satt stopp för bygget då de är rödlistade. Arterna är utrotningshotade och är enligt lagen skyddade.

Är det rimligt att de ska sätta stopp för ett helt bygge?

– Anledningen till att lagarna finns är för att arterna är såpass hotade och håller på att dö ut. Ju fler djur som dör ut ju sämre planet kommer vi få, säger Pontus Hjelm, reptilexpert och djurvårdare.

Hur blir en art rödlistad?

Rödlistning handlar om att bedöma arters risk att dö ut (populationsminskning).

En vanlig art kan alltså bli rödlistad trots att man ser den överallt på grund av att populationen minskat kraftigt.

För att arter ska bedömas på liknande sätt finns ett antal kriterier som avgör vilken kategori arten hamnar.

A Populationen minskar kraftigt

Minst 15 % populationsminskning under 10 år eller tre generationer.

B Population med begränsad utbredning som minskar

Litet utbredningsområde (<40 000 km) eller liten förekomstarea (<4 000 km).

Samt minst 2 av 3 underkriterier:

1. Kraftig fragmentering eller få lokalområden, 2. Fortgående minskning, 3. Extrema fluktuationer dvs. att det varierar mycket.

C Populationen är liten och minskar (<20 000 individer).

D Populationen är mycket liten (<2000 individer) eller har mycket begränsad förekomstarea (<40) km. Vilket gör arten känslig för påverkan eller slumpfaktorer. Inte nödvändigtvis någon pågående minskning.

E Utdöenderisk i siffror Kvantitativ analys av utdöenderisk, Population Viability Analysis (PVA), indikerar minst 5 % risk att arten dör ut inom 100 år.

Källa: artdatabanken.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.