Så här såg det ut när veteranlastbilarna rullade igenom staden förra året. Foto: Privat

Rullande museum när Tunga rallyt gick igenom Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Idag gick det att få syn på gamla bevarade bussar, lastbilar och brandbilar när det årliga Tunga rallyt – åkarsvängen rullade igenom Södertälje och runt Södertörn.

Fordon bevarade från 1922 och fram till 1986 gick att få syn på när Tunga rallyt åkte sin 10 mil långa sträcka med start och målgång i Södertälje.

– Man har kunnat se på gamla lastbilar, bussar men också flera stora ekipage med stora släpvagnar. De skiljer sig från andra fordon som man är van vid att se, säger Stig-Olof Olofsson ordförande på Motorhistoriska Sällskapet och arrangör för evenemanget.

I år är det den 26:e gången som motorfesten arrangerades i Södertälje och totalt räknar man med att cirka 400 personer deltog.

– Vi tillhör den sortens människor som värnar om äldre fordon, tycker teknikhistoria är intressant och inte vill att allt ska skrotas, säger Stig-Olof Olofsson.

Nedförsbacke gav  ljudupplevelse

Hans favorit för dagen var de amerikanska Peterbilt lastbilarna.

– De har en väldigt speciell motorbroms som låter häftigt när de bromsar i nedförsbacke. Hade jag haft tid att stå efter banan och titta så hade jag stått i en nedförsbacke.

– Men det är vad mitt hjärta klappar extra för, alla är ju olika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.