En månad gammal kyckling hittades vid inspektionen i matbutiken. Foto: Södertälje kommun

Ruttet kött och gammal kyckling – charkdisk tvingas stänga omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Illaluktande ruttet kött, kyckling där bäst före-datum passerat och kraftigt eftersatt rengöring. Det var vad som mötte Södertälje kommuns miljöinspektör i en charkdisk. Nu tvingas matbutikens ägare stänga ner charken med omedelbar verkan.

Inspektionen som utfördes i förra veckan var oanmäld och butikspersonal ska ha slängt gammalt kött i en säck i samband med att kontrollen startades. Och det var i rummet där köttfärs mals som det luktade illa från ruttet kött och det var även där som det förvarades mängder med ytterförpackningar i anslutning till det råa köttet.

– I ett rum där det hanteras oförpackat kött som dessutom finfördelas, är hygienkraven än större. Där måste det vara rent och inga eller så lite ytterförpackningar som möjligt, skriver miljöinspektör Mathias Blomqvist, till SVT, och berättar att handtvättstället inte fungerade samt att det var ockuperat.

”I kylrummet där kött mals så förvarades mängder med ytterförpackningar” uppger miljöinspektören som var på plats. Foto: Södertälje kommun

”Beslutet gäller omedelbart”

Förrutom den eftersatta rengöringen i butikens olika kylrum så noterades även stora brister i rengöringen ute i butiken. Charkpersonalen hade bristfälliga kunskaper och nu föreläggs butiken att stänga ner charken ”under en lämplig tidsperiod”.

”Beslutet gäller omedelbart även om det överklagas” står det i Miljökontorets protokoll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.