• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

S vill påskynda minnesmonument för folkmordet 1915

Uppdaterad
Publicerad
Efter regeringens besked att den inte kommer erkänna folkmordet 1915 vill kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) nu snabba på bygget av ett monument, till minne av de som mördades i dåvarande Osmanskariket.

Diskussionen om att upprätta ett minnesmonument för folkmordet 1915 i Södertälje har pågått i över 10 år. Och nu vill Boel Godner ta ett nytt grepp om frågan.

– Vi har ett tidigare beslut från kommunstyrelsen att bygga monumentet när regeringen erkänner folkmordet, men kan inte vänta på att regeringen ska erkänna för det är uppenbart att det kommer ta lång tid, säger hon.

Minnesmonumentet var en av de saker som diskuterades när utrikesminister Margot Wallström (S) var på besök i Södertälje under tisdagen.

– Margot Wallström välkomnade initiativet, så då har vi ju fått regeringens varma hand också för att bygga vårt monument, säger Boel Godner.

Många frågetecken kvar

Det tidigare monumentförslaget fick backning av dåvarande länsrätten, bland annat med motiveringen att kommuner inte ska syssla med utrikespolitiksa tillställningstaganden.

Boel Godner vill inte i nuläget berätta hur konkreta de nya planerna är, men säger att Socialdemokraterna kommer att presentera ett förslag inom kort. Och trots tidigare stopp för planerna är förhoppningsfull att kommunen ska få igenom ett nytt förslag.

Vad får dig att tro att ni skulle få igenom ett förlag nu?

– Vi tror att det finns större möjligheter beroende på hur vi planerar det.

Hur menar du då?

– Jag tänker inte vara mer konkret för jag kan inte det. Vi måste föra en dialog med berörda organisationer.

Vad säger du till de som tänker att detta bara är valfläsk?

– Det kan det ju inte vara om det är någonting som vi har drivit i många år, varje år och varje dag.

Minnesmonument för de som föll offer för folkmordet 1915 finns i sedan tidigare i bland annat Botkyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordet 1915

Mer i ämnet