Foto: SVT/TT

Så lurar familjerna kösystemet – för att tjäna pengar

Uppdaterad
Publicerad

Falska skilsmässor och folk som köper hus men behåller sina hyresrätter. Det är två av metoderna som Södertäljebor använder för att skaffa flera förstahandskontrakt inom en och samma familj för att kunna hyra ut bostäderna i andrahand.

Den som har en hyresrätt i Södertälje är väldigt eftertraktad idag. Bostadsbristen i kombination med att många flyktingar sökt sig till kommunen de senaste åren, har banat väg för en lukrativ svartmarknad. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

– Alla försöker få tag på ett förstahandskontrakt idag för att kunna hyra ut svart. Man tjänar ett par tre tusen varje månad, säger Laith Doushe, som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan.

#BOSTADSÖKES

Systemet utnyttjas

Vi har pratat med ett 15-tal nyanlända som alla berättar hur systemet utnyttjas. Det handlar i många fall om familjer som har flera hyresrätter trots att de bor i en lägenhet. En nyanländ som sett detta på nära håll, vill på grund av rädsla av att förlora bostaden, vara anonym.

– Det är många som stått i Telge bostäders bostadskö och samlat poäng länge, som tar bostäderna bara för att kunna hyra ut i andra hand, säger han.

Skenskilsmässor

Det finns olika sätt att utnyttja systemet på. Ja, så länge man har tillräckligt med köpoäng för att kunna få ett förstahandskontrakt. Det kan till exempel handla om ett gift par som skiljer på papper.

– Då har paret två hyresrätter. De bor dock kvar i den ena och hyr ut den andra, säger Samer Malki, flykting som kom till Södertälje för två år sedan.

Skulder på 200.000 kronor

Ett annat exempel på hur kösystemet utnyttjas är när unga vuxna, som fortfarande bor hemma, använder sina poäng för att skaffa en lägenhet som de hyr ut.

– De bor alla en lägenhet och hyr ut de andra. De tjänar ofta massor av pengar, säger Laith Doushe.

I många fall är det just nyanlända som utnyttjas då de knappt har några poäng i kösystemet. SVT har träffat en flykting som får betala ockerhyra för sin lägenhet som han hyr svart i andra hand. Och i detta fall med pengar som han inte har.

– Det är katastrof för mig, jag har inte råd att betala så mycket pengar varje månad.  Jag pluggar, jag jobbar inte, säger han som vill vara anonym.

För att kunna betala sin hyra lånar han pengar från sina släktingar.

– Jag har lånat ungefär 200.000 kronor så här långt, säger han.

Få polisanmäler

Trots att många nyanlända utnyttjas att betala stora summor så är det väldigt få som polisanmäler hyresvärden då de är rädda att bli utan bostad.

– Hur kan jag anmäla till polisen när jag bor här? Vad kommer hända med mig då? Ska jag bo på gatan?

Trots den rådande bostadsbristen så fortsätter flyktingar att söka sig till Södertälje.

– När man har flytt krig och mår dåligt så behöver man träffa släkt och vänner. Vi väljer därför att komma till Södertälje. Men det betyder inte att de som bor här ska utnyttja en, säger Laith Doushe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet