Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisens förundersökningsledare berätta om tillvägagångssätt och det systematiska fuskandet på teoriproven. Foto: Alexander Färgren/SVT/Polisens förundersökning

Så fuskas det systematiskt med dolda kameror på teoriproven

Publicerad

Förra året anmäldes 16 fusk i samband med teoriprov för körkort som skrivits hos Trafikverket i Södertälje. Just nu står tre personer åtalade vid Södertälje tingsrätt och polisen vittnar om ett utbrett systematiskt fuskande där människor erbjuds avancerad teknisk utrustning mot betalning.

– Vissa har blivit uppsökta och kontaktade när de sitter och pluggar till teoriprovet, säger förundersökningsledare Calle Kos som utrett ett tiotal fall av fusk med dolda kameror det senaste året.

Se mer om fuskarnas tillvägagångssätt och vilka belopp som betalas för fuskhjälp i klippet ovan.

Sedan 1 mars 2020 måste alla som skriver teoriprovet skriftligen intyga på heder och samvete att man inte ska fuska eller använda sig av tekniska hjälpmedel. Detta gör att fusk kan polisanmälas som osann försäkran. Ett brott som kan ge böter eller fängelse upp till sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer