SVT besökte butiker och gym som visade vilka metoder de använder för att se till att maxantalet inte överskrids. Foto: Maja Flygt/SVT

En månad med pandemilagen – så följs den av företagen

Publicerad

Sedan en dryg månad tillbaka har många verksamheter skyldighet att begränsa antalet kunder som får vistas i lokalerna samtidigt och se till att det inte blir trängsel. Följ med när SVT Södertälje besöker gym och butiker i Södertälje för att se hur de klarar av de nya reglerna.

Den 8 januari kom den tillfälliga pandemilagen som bland annat innebär att butiker, gym, badhus och sporthallar inomhus måste beräkna hur många personer som får vistas i lokalerna samtidigt. Därmed får maxantalet inte överskridas. SVT besökte butiker och gym i Södertälje för att se vilka metoder de använder för att hålla maxantalet och hur de förhindrar trängsel.

Länsstyrelsen inspekterar

Länsstyrelsen som har ansvaret att tillföra insyn gällande pandemilagen har bland annat besökt gym, badhus och butiker i Södertälje, Salem och Nykvarn. Några anmärkningar hittades som hittills åtgärdats med frivillig rättelse.

– De felen som har hittats kan till exempel handla om att man inte har förstått hur man ska räkna maxantalet, säger Mathias Wahlsten, avdelningschef på Länsstyrelsen.

Följ med  i videon när vi besöker butiker och gym i Södertälje för att se hur de följer reglerna.

Såhär många verksamheter har Länsstyrelsen inspekterat:

Södertälje

12 butiker i Moraberg.

1 badhus

9 gym

1 serviceinrättning

1 allmän sammankomst

Ett antal festvåningar

Salem

1 badhus

4 gym

Nykvarn

7 handelsplatser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.