Foto: SVT

Så heter torget i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det spikat och klart. Politikerna i Södertälje har en gång för alla bestämt sig för att det heter Stora Torget.

Det har stötts och blötts ett tag nu. Vad heter torget i centrala Södertälje? Söker man via karttjänster på nätet eller nöjer sig med att ta en titt på skyltarna i stan heter det Stortorget.

Enligt gamla kartor från 1800-talet står det också klart och tydligt Stortorget. Men i kommunfullmäktige var det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som var för det namnet.

Förlorade namnkampen

De andra partierna valde, och därmed klubbade igenom på kommunfullmäktige under måndagskvällen, att det ska heta Stora Torget. Marita Lärnestad, gruppledare för Moderaterna i Södertälje, fick alltså inte igenom partiets vilja.

Ni förlorade?

– Ja, vi gjorde ju det. Vi har haft en jättediskussion om det här på kommunen. Men jag har bott här sedan 1959 och som gammal Södertäljebo har jag nöjt mig med att kalla det för Torget bara. 

– Men det är ju mitt problem, haha.

Kosta pengar

M-politikern bor precis invid torget, förlåt Stora Torget, och ser det varje dag på sin väg till jobbet. Hon har också koll på vad skyltarna säger.

– Det är skyltat som Stortorget lite här och var så det lär kosta pengar att ändra det nu.

Kommer du att fortsätta säga Torget istället för Stora Torget?

– Ja, man är ju en gammal elefant. Det är svårt att lära en gammal hund att sitta.

Men Marita Lärnestad betonar att hon inte tar alltför illa vid sig av den politiska förlusten.

– Det är inte jätteblodigt. Jag har inte gråtit över det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.