Nu börjar nya lättnader att gälla: Blir väl härligt, säger Angelique Skog, i klippet. Foto: Matilda Ringqvist/SVT

Så reagerar Södertäljeborna på ytterligare lättnader i restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

3 000 personer på läktarna blir en syn som vi åter får vänja oss vid. Den 1 juli börjar nämligen ytterligare lättnader i coronarestriktionerna att gälla. SVT åkte ut till motionsspår och restauranger för att höra med Södertäljebor hur det känns.

Smittspridningen fortsätter att minska därför kan man nu som planerat lätta på fler restriktioner. Återöppningen av samhället är tänkt i fem steg och 1 juli inleds andra steget. Vilket bland annat innebär att fler personer nu kommer att få samlas på olika håll.

Hör i videon hur Södertäljebor regerar på de nya restriktionerna.

Detta börjar gälla från 1 juli

  • Antalet tillåtna deltagare vid demonstrationer höjs till 1 800.  
  • Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50.  
  • Råden till alla verksamheter ligger kvar, men de specifika råden till föreningar för kultur, idrott och fritid, till exempel att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner. Rekommendationen till lägerverksamhet, cuper och körer kvarstår.  
  • Rådet om att endast umgås i en mindre krets ändras till att du bör vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar. Det gör du till exempel genom att träffas utomhus i mindre grupper och att undvika att vara nära varandra längre tider i små utrymmen.  
  • Rådet om att undvika nya kontakter vid längre resor ersätts med rådet att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra personer än de som du normalt träffar.  
  • Regler för serveringsställens öppettider tas bort.  
  • Reglerna för storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår.  
  • Rådet om att handla ensam tas bort. Fortfarande gäller rådet att hålla avstånd och undvika trängsel.  
  • Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid försvinner.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet