Foto: SVT/TT

Nya avdelningen minskar trycket på akuten

Publicerad

En vecka har gått sedan Södertälje sjukhus öppnade en ny akutvårdsavdelning. Tanken är att den ska avlasta sjukhusets ansträngda akutmottagning och minska korttidssjukskrivningarna bland personalen.

– Vi glada över att börja med något nytt och att få fortsätta att utveckla det, säger undersköterskan Süheyla Poli.

Hon har jobbat på Södertälje sjukhus i 16 år och nu har hon varit med i uppstarten av avdelning 23.

Hit kommer, sedan en vecka tillbaka, patienter som varit på akuten, men som behöver ytterligare vård.

Ansträngd akut

– Jag tror inte att patienten kommer att tänka ”oj, här är en helt annan avdelning”, utan snarare märka av den nya avdelningen genom att man får en plats när man har de medicinska behoven – och slipper ligga i korridoren, säger Daniel Tiberg, chefsjuksköterska.

Akuten på Södertälje sjukhus är ansträngd. Behovet av platser blir allt större och så sent som för två veckor sen infördes stabsläge.

Men redan efter en vecka med avdelning 23 märker man en viss skillnad, enligt Daniel Tiberg.

Öppet dygnet runt

En del av den nya modellen innebär att personalen jobbar färre timmar med heltidslön – men fler helger. Det för att avdelningen ska kunna vara öppen dygnet runt, hela veckan.

Undersköterskorna ska också lägga mindre tid på maten och städningen. De tjänsterna köps istället in.

– Vi har faktiskt redan nu sett positiva effekter hos personalen. De känner att de har haft mer tid än tidigare. Så jag får nog säga att vi får väl godkänt för första veckan, säger Daniel Tiberg.

Blir förebild

Avdelningen har än så länge 14 vårdplaster, men planen är att utöka dem succesivt.

Testen av nya arbetssätt kommer att pågå fram till att det nya sjukhuset står färdigt.

– Vi kommer att vara en förebild för hela sjukhuset. Jag hoppas att projektet gör nytta, säger undersköterskan Süheyla Poli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.