Sju beslagtagna föremål på ett år – så mycket kostar säkerhetskontrollen i Södertälje tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Ordningsstörningar ökar i landets domstolar och fler fasta säkerhetskontroller införs. Säkerhetskontrollen i Södertälje tingsrätt resulterade i nio polisanmälningar 2017 och 2018.

2018 beslagtogs sju olagliga föremål i Södertälje tingsrätts säkerhetskontroll, och två året dessförinnan. Detta är föremål som föranlett till polisanmälan, föremål såsom kniv, narkotika, pepparspray och ammunitionshylsor.

– Förutom det så tar vakterna dagligen föremål som anses olämpliga att ta in i tingsrätten, till exempel verktyg, nyckelringar eller nyckelkedjor och saker med alkohol, säger Camilla Lithén, chefsadministratör på Södertälje tingsrätt.

Södertälje tingsrätts larmbåge kostar 89 900 kronor, och en säkerhetsvakt 560 000 kr om året inklusive sociala avgifter.

Säkerhetskontroller ökar i landet

Fasta säkerhetskontroller ökar i takt med att ordningsstörningar ökar i Sveriges domstolar. Under årets första halva anmäldes 87 ordningsstörningar till Domstolsverket, vilket kan jämföras med 75 anmälningar under samma period förra året, och 61 året dessförinnan.

I Sverige finns 80 domstolar varav 32 har fasta säkerhetskontroller, vilket kan jämföras med 2017 då den siffran låg på 17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.