Genom att hämta information från Transportstyrelsens register, där man bland annat kan se vilket bränsle bilarna kör med, beräknas fordonens klimateffektivitet. Foto: TT

Salem i botten när fossiloberoende bilar mäts

Uppdaterad
Publicerad

Salems kommun hamnar i botten, och Stockholms stad i topp, i årets miljöfordonsdiagnos – en undersökning av hur beroende kommunernas och landstingens fordonsflottor är av fossila bränslen.

Undersökningen är tänkt att fungera som ett verktyg för kommunerna i deras arbete att uppnå riksdagens mål med en fossiloberoende fordonsflotta år 2030.

Genom att hämta information från Transportstyrelsens register, där man bland annat kan se vilket bränsle bilarna kör med, beräknas fordonens klimateffektivitet. Kommunerna och landstingen får därefter poäng i kategorierna ”personbil” och ”lätt lastbil”. Därefter rankas kommunerna och landstingen.

Enligt årets siffror hamnar Salem på jumboplatsen bland kommunerna.

Salems kommunalråd: ”Svårt att förstå”

Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem, blir förvånad över resultatet. 2018 hade kommunen tolv procent fossilbräslefria bilar i sin flotta.

– Jag tycker att det låter lite märkligt eftersom vi har påbörjat ett stort utbytesprogram där vi byter ut bilarna till elbilarna, det är svårt att förstå. När 2019 är slut ska vi ha uppnått 30 procent fossilbränslefria bilar, säger han.

Är ni tillräckligt ambitiösa?

– Ja, vi har beslutat oss för att byta ut personbilsflottan, sedan är det svårare att hinna med tyngre fordon och det har vi inte gett oss in på än helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.