Södertälje kommun vet ännu inte vilka individer som finns på Säpos lista. Foto: TT/SVT Design

Säkerhetschefen om återvändare från IS-områden: ”Finns möjlighet att någon kan återvända till Södertälje”

Uppdaterad
Publicerad
Södertälje är en av 41 kommuner som finns med på Säpos lista över kommuner som kan tvingas hantera återvändare från IS-kontrollerade områden. Kommunen har bjudits in till en kunskapsdag för att få mer information om personer som kommer tillbaka.

Det är Center mot våldsbejakande extremism som har bjudit in Södertälje kommun till en kunskapsdag om återvändare från IS-områden.

Michael McCarthy, säkerhetssamordnare Södertälje kommun.

– Informationen till kommunen hittills är ytterst knapphändig och vi har väldigt lite information. Nu ska vi få veta mer om Säpos och lokalpolisens roll i det här är och hur Åklagarmyndigheten arbetar med att åtala brott, säger Michael McCarthy, säkerhetssamordnare i Södertälje.

Kommunen skickar tre representanter till utbildningsdagen. Förutom Michael McCarthy åker också socialdirektören och en ungdomssekreterare från sociala insatsgruppen.

– Vi har förstått att bland människorna som Säpo har koll på kan det finnas individer som kan återvända till Södertälje. Säpo ser till den senaste folkbokföringsadressen men vi har ingen aning om någon kommer återvända eller inte, säger McCarthy.

Om de har varit folkbokförda i Södertälje, har ni i kommunen någon aning om vilka de är?

– Nej, så vitt jag känner till har ingen i kommunen någon kunskap om det. Nu kommer vi få besked.

Enligt Säpo har de inte gått ut med någon information om att det handlar specifikt om personer som krigat för terrororganisationen IS. Utan bara att det rör sig om personer som rest till IS-kontrollerade områden för brottslig aktivitet som kan komma att återvända.

Kan handla om återvändande av anhöriga

Inte heller kommunens tillförordnade säkerhetschef Ola Schön känner till något fall med återvändare till kommunen.

– Det kan finnas möjlighet att någon kan komma att återvända till Södertälje. Det gäller någon som varit engagerad i kriget eller att någon anhörig, till exempel ett barn, som inte direkt deltagit i kriget kommer hit, säger Ola Schön.

Det finns många som flytt dessa konfliktområden som bor i Södertälje idag. Informationen om att kommunen finns med på den här listan kan väcka oro. Hur tänker du kring det?

– Publicering av den listan innebär att man väcker oro. Vi ska analysera det för det har vi inte hunnit göra ännu, sen kanske vi kommer behöva kommunicera i den här frågan på ett annat sätt.

Center mot våldsbejakande extremism

Visa

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ska från i huvudsak kriminalpolitiska utgångspunkter, stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism. Verksamheten syftar ytterst till att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. Centret är placerat inom Brottsförebyggande rådet (Brå) och inrättades den 1 januari 2018.

Källa: Brå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer