• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Presschefen Hans-Åke Danielsson på Scania vittnar om att det varit struligt för personalen sedan olyckan inträffade. Foto: SVT

Efter motorvägsolyckan – så påverkas företagen av trafikläget

Uppdaterad
Publicerad

Försenat gods och förlängd restid för personalen. Södertäljes två största arbetsgivare, Scania och Astra Zeneca, har haft det tufft sedan broolyckan.

Det har nu gått nästan två veckor sedan lastbilsolyckan på motorvägsbron som gjort att trafikläget är besvärligt i och kring Södertälje. På Scania har det delvis kommit att påverka produktionen.

– Första dagarna var det riktigt besvärligt, många fick ställa in sina möten. Vi hade även stora problem med att få fram godsen i tid till våra fabriker då lastbilarna blev stående i köer på E4 och E20, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Motorvägsbron i Södertälje

Trots att trafiken nu leds om till Saltsjöbron och flyter på bättre än tidigare, så har det stundtals varit kilometerlånga köer även denna vecka. Vanligtvis passerar 3000 fordon i timmen över bron, nu är den siffran nere på 2000 fordon i timmen.

”Många är förbannade”

För Astra Zeneca och Scania som tillsammans har över 17 000 anställda i Södertälje, har det varit en utmaning för personalen att komma i tid till jobbet.

– Det är klart att det i viss mån har ställt till det för våra medarbetare. Det är många som fått lära sig en hel del om både vägnätet och geografin i Södertälje, säger Jacob Lund, presschef på Astra Zeneca och fortsätter:

– Alla är lika förfasade över hur mycket en liten bro egentligen kan ställa till med. Det är väldigt sårbart.

Även Hans-Åke Danielsson på Scania vittnar om att det varit struligt för personalen sedan olyckan inträffade.

– Det kanske inte är så lämpligt att återge men många är uppriktigt sagt förbannade.

”Gilla läget”

På Astra Zeneca är man trots allt glad över att olyckan inte inträffade en annan tid på året.

– Det är tur i oturen, alltså ur ett verksamhetsperspektiv, att det hände mitt under den största semesterperioden, säger Jacob Lund.

Du låter positiv?

– Det handlar lite om att gilla läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet