Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du förödelsen av verkstaden och hör Scaniachefen direkt från Kiev. Foto: Alexander Färggren/SVT/Scania

Scanias Ukrainachef tillbaka i Kiev: ”Anläggningen var minerad”

Uppdaterad
Publicerad

När ryska trupper invaderade Ukraina evakuerades snabbt Scanias Ukrainachef Håkan Jyde ur landet. I dagarna återvände han till anläggningen som är belägen i den hårt krigsdrabbade Butja utanför Kiev – och möttes bland annat av en minerad verkstad.

De ryska soldaterna tog över Scaniaverkstaden en kortare period i Butja. När Jyde återvände till verkstaden möttes han av förödelse.

– Man har vandaliserat kontoret, stulit bilar och skjutit prick på fasaden. Det är en ren vandalisering, säger Håkan Jyde, Scaniachef i Ukraina.

Ambassadören om läget i Ukraina

Under torsdagen var det invigning av en ny Scaniaverkstad strax utanför Kiev, och på plats var Tobias Thyberg som är Sveriges ambassadör i Kiev. På frågan hur läget ser ut i Ukraina svarar Thyberg följande:

– För varje vecka som går så blir det lite mer, jag ska inte säga normalt, men det börjar likna mer hur det såg ut innan kriget. Fler människor som återvänder till stan och det är mer trafik. Samtidigt så märker vi hur stor påverkan kriget har haft på befolkningen, vi märker hur fattigdomen ökar. Så det är en konstig blandning av någon slags återväntade normalitet samtidigt som det är en helt annan stad än det var förut. 

Se förödelsen av verkstaden och hör Scaniachefen och Sverigeambassadören direkt från Kiev

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet