SD säger nej till härbärge för EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort ska ett vinterhärbärge för hemlösa EU-migranter öppna i Södertälje. Kommunen skjuter till pengar, men det råder delade meningar om kommunens ansvar för EU-migranterna.

I går måndag hölls ett möte om det nya natthärbärge för hemlösa EU-migranter som snart slår upp portarna i Södertälje. Förutom att informera, var en förhoppning att kunna värva volontärer.

”Det börjar se eländigt kallt ut”

Andreas Eriksson är en av dem som funderar på att engagera sig.

– Vi ser dessa människor som hela tiden sitter utanför affären och det börjar se eländigt kallt ut. Hemma har vi funderat på vad man kan göra för att hjälpa någon i alla fall. Det här kan vara ett sätt att göra något litet för någon människa.

Enligt en kartläggning som P4 Stockholm har gjort är Södertälje och Sigtuna de kommuner i länet med flest utsatta EU-migranter per invånare. 80-100 hemlösa EU-migranter uppskattas uppehålla sig här.

Frågan har diskuterats i ett år

Idén med ett härbärge där kommunen stöttar församlingarna med finansiering lades fram i en kristdemokratisk motion förra året. Sedan dess har frågan om kommunens eventuella ansvar för de hemlösa EU-migranterna diskuteras på socialnämndens möten.

– Helt kort handlar det om att kommunen har ett begränsat ansvar för den som söker sig hit. Kommunen kan inte syssla med internationellt bistånd egentligen enligt Kommunallagen. Så det handlar om att tillse att inte människor lider någon nöd, i form av att ingen ska behöva svälta ihjäl och att ingen ska behöva frysa ihjäl på grund av att det är kallt på natten, säger Roland Håkansson (MP), ersättare i socialnämnden.

SD: Inte kommunens ansvar

Samtalen landade alltså i att kommunen ska skjuta till pengar så att kyrkorna kan öppna ett härbärge. I Södertälje ställer sig alla partier positiva till det tillfälliga härbärget, utom Sverigedemokraterna.

– Landet och myndigheter har största skyldighet att hjälpa de som är svenskar och hemlösa. Det kan låta egoistiskt, men vi har ganska många problem här att lösa. De är från ett annat land. Det landet ska ta hand om sina invånare på så sätt som vi tar hand om våra invånare här, säger Beata Kuniewicz (SD), gruppledare.

– Det är väldigt begränsade insatser vi gör för den här gruppen. Det kommer inte att på något sätt äventyra de insatser vi gör för medborgare i kommunen, invänder Roland Håkansson.

Behöver 30-40 volontärer

Samordnaren för projektet hoppas nu kunna få tillräckligt många volontärer i tid.

– Vi behöver cirka 30-40 volontärer som kan hjälpa till med det här på kontinuerlig basis. Det är ganska kort varsel, men vi hoppas att Södertäljeborna är positiva till det här och vill hjälpa till, säger samordnaren Jonathan Mellblom.

Planen är att öppna härbärget den 16 november. Ett nytt informationsmöte hålls på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.