Foto: SVT.

Se när Dragan vänder isfobi till pimpelglädje

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje amatörfiskeklubb bjöd i dag in allmänheten att prova på att isfiske på sjön Måsnaren.

Dragan Jozic är van flugfiskare och har alltid varit rädd för is men idag tog han steget ut på isen. Och fick napp.

Drygt 50 personer nappade idag på idén om att lära sig isfiske. Det var Södertälje amatörfiskeklubb som tillsammans med kommunen för andra året i rad ordnade gratis isfiske åt allmänheten på sjön Måsnaren i Södertälje.

– Det blev ju väldigt lyckat, jag är förvånad över att det kom så många, säger Mattias Haavisto som är ordförande i Södertälje amatörfiskeklubb som är en av landets äldsta fiskeklubbar som bildades redan 1929.

Inte mycket utrustning krävs

För att fiska på isen behöver man ett pimpelspö, drag och en isborr. Eftersom fiskarna inte rör på sig lika mycket på vintern, gäller det att som fiskare själv flytta på sig, berättar fiskeamatörerna.

– Det gäller att hitta rätt ställe, så man ska borra många hål, säger Mattias Haavisto.

Istjockleken var i dag ca 20 centimeter och trots att det var mer än tillräckligt, var den rutinerade flugfiskaren Dragan Jozic lite skakis. Det var nämligen första gången han gick på en isbelagd sjö.

Se klippet ovan för att höra Dragan Jozic berätta om sitt första möte med isfiske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.