Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur tre Nykvarnsbor påverkats av tågstrulet de senaste månaderna i klippet. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Tre konsekvenser av tågstrulet – möt pendlarna som drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med inställda och försenade Mälartåg fortsätter. SVT har pratat med tre Nykvarnsbor om hur de drabbas av tågstrulet.

– Det har blivit lite bättre nu när det har blivit bättre väder, men i vintras var det nästan oacceptabelt , säger Arvid Blom, Nykvarnsbo.

Spela klippet ovan för att höra hur resenärerna påverkas.

Även om det är fortsatt inställda tåg och förseningar för Mälartågen, så har det blivit lite bättre den senaste tiden. Mellan vecka 13 och vecka 16 var det ungefär 7 procent av alla tåg som var inställda, vilket går att jämföra med i början på mars då den siffran låg på cirka tio procent.

Siffrorna visar hur många procent av alla Mälartåg som varit inställda senaste tiden. Foto: SVT grafik

När det kommer till punktligheten så var det ungefär 82 procent av tågen som kom i tid mellan vecka 13 och 16. Enligt MTR påverkades punktligheten under perioden av Trafikverkets planerade arbeten på sträckan Flen till Sparreholm.

Förbättringar på väg

Enligt Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm, så ska de åtgärdsplaner som har satts upp ge resultat under den sena våren/ tidiga sommaren. Då ska Mälardalstrafikens problem vara minimerade.

– Nu ser vi att saker går åt rätt håll men enligt min mening så har det tagit alldeles för lång tid och har gått alldeles för långsamt, säger Kristoffer Tamsons (M).

Hade ni från politikens håll kunnat gjort något annorlunda för att det ska fungera bättre?

– Vi ställer krav på dem som vi kan ställa krav på. Nu har vi hårdare krav än någonsin tidigare. Dessutom behöver vi skruva upp tonläget mot staten och Trafikverket. Det är där som det stora problemet just nu sitter när det gäller att få upp punktligheten. Där det gäller att ligga på staten borde vi gjort mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer