Foto: TT

Stal identiteter för att lura till sig narkotikaklassad medicin

Publicerad

En 59-årig man från Stockholm som reste runt till vårdgivare i hela Sverige och lurade till sig narkotikaklassad medicin döms vid Uppsala tingsrätt.

Han döms för 64 fall av bedrägeri, rapporterar Länstidningen. Med hjälp av id-handlingar från anhöriga och bekanta sökte han vård hos nya vårdgivare och berättade att han hade buksmärtor och snart skulle opereras. Mannen hävdade också att han ville få hjälp för panikångestattacker.

Ska betala skadestånd

Vid 61 av sjukhusbesöken fick han narkotikaklassad medicin och han döms därför också för 61 fall av ringa narkotikabrott. Mannen döms även att betala ett 60-tal landsting och hälso- och sjukvårdsförvaltningar, däribland Södertälje sjukhus, sammanlagt 140 000 i skadestånd för onödiga provtagningar, sjukhusvård och medicinering.

Därtill döms han för åtskilliga fall av olovlig identitetsanvändning och kränkning. Med tanke på mannens psykiska ohälsa så döms han till skyddstillsyn istället för fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer