Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sex hockeytjejer från Södertälje till ungdoms-OS: ”Ett mål i livet” Foto: Fredrik Gustavell

Sex hockeytjejer från Södertälje till ungdoms-OS: ”Ett mål i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Fem tjejer från SSK och en från Järna kommer att finnas med i det svenska ishockeylandslagets U16-trupp till världsungdoms-OS i Schweiz i januari. Det innebär att över en tredjedel av laget utgörs av spelare från Södertäljeregionen.
– Det här kommer ge eko för tjejhockeyn i Södertälje under många år, säger tränaren Tommy Fransson som varit med hela vägen när succégenerationen med SSK:s 04-tjejer växt fram.

Utöver de fem SSK-tjejerna Linnea Adelbertsson, Beatrice Hjelm, Alice Wallin, Pandora Nåtby och Ella Jämsén är även Järna SK:s Pusle Dyring-Andersen med i landslagstruppen. Totalt utgörs alltså laget av drygt 35 procent tjejer från Södertäljeregionen.

– Pusle från Järna har ju varit här i SSK också. Det är jätteroligt att hon också är med, säger SSK dams assisterande tränare Tommy Fransson som följt tjejerna sedan de var små och gläds åt framgångarna med 6 av 17 spelare från Södertäljeregionen.

– Det har nog aldrig hänt tidigare och frågan är om det kommer hända igen, säger han.

”En av nycklarna är att vi hållit ihop tjejerna”

Vad är det som ligger bakom den här succén?

– Vi hade ett lag som spelade i en killserie för några år sedan. Det var ett klubbeslut som togs att vi höll i hop tjejerna i ett lag och spelade mot killar i stället för att spela tillsammans med killar som det varit för många andra. Jag tror det är en av nycklarna, att vi hållit ihop tjejerna. Många tycker att om en tjej ska bli bra ska hon spela med killar och det visar ju de här att så inte är fallet, säger Tommy Fransson.

Möt hockeytalangerna som nu siktar om ungdoms-OS i videon ovan.

Ungdoms-OS

Visa

Youth Olympics Games brukar förkortas till YOG och kallas världsungdoms-OS på svenska. Det är en idrottstävling för ungdomar där idrotten möter kultur och utbildning. Visionen är att inspirera ungdomar över hela världen att delta i idrott och leva efter den olympiska värderingarna. Världsungdoms-OS är en utvecklingsplattform för ungdomar mellan 15-18 år, inte bara genom idrottstävlingar på högsta nivå utan också genom utbildningsprogrammet Learn & Share som pågår under hela spelen.

Spelarna i ungdoms-OS ska var födda mellan 1 januari 2004 och 31 december 2005.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer