Hör kammaråklagare Markus Hankkio om hur avgörande Encrochat var. Foto: SVT/polisens förundersökning

Gängledare åtalas i stor knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljenätverkets utpekade ledare står nu åtalad misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott tillsammans två andra män från Västerås och Botkyrka. Det rör sig om en omfattade knarksmuggling från Spanien som polisen lyckats knäcka med hjälp av meddelanden i den krypterade chattjänsten Encrochat.

Den 18 april 2020 kontrollerade Tullverket en lastbil i Trelleborgs hamn och gjorde ett beslag på 309 kilo cannabisharts. Av chattmaterial från Encrochat framgår att den 35-årige mannen från Västerås organiserat transporten från Spanien till Sverige och att en okänd mängd av dessa 309 kilo skulle överlåtas till en 29-årig man i Södertälje.

– Det är kilovis narkotika som förefaller att vara i grossistled, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

29-åringen och en 35-åring har båda framträdande roller i Södertäljenätverket medan den andra 35-åringen är framträdande nätverkskriminell i Västerås som sedan 2020 varit bosatt i Spanien.

Totalt åtalas sex personer för inblandning i härvan. 

– Enbart de tre huvudmisstänkta åtalas för sammanlagt 26 olika brott där stora partier av framförallt kokain och cannabis har smugglats in i Sverige men också inhandlats och sålts vidare inom Sveriges gränser, säger polisens utredningsledare Lars Sandberg i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.