Foto: Privat

Sju hundar brann inne – var terapihundar

Uppdaterad
Publicerad

När Helena Isolde Sundsgårds villa i Hölö brann ner omkom sju hundar. – De var mitt allt, men jag vill ändå försöka vända det här till något positivt, säger hon.

När Helena Isolde Sundsgård kom hem efter att ha varit på ett möte och köpt hundmat möttes hon av kolsvart rök som spred sig ut genom dörrarna, innan huset stod i lågor.

– Jag hörde inget ljud och jag visste direkt att hundarna var döda. Det känns som om jag har förlorat allt, hundarna var min passion och jag åker inte ens på semester, utan lägger all min tid på träning och tävling med hundarna, säger hon.

”Får inte vara förgäves”

Hundarna Puma, Bunny, Koala, Pony, Peg, Hjortron och Lupi, är av rasen russkiy toy och flera av dem användes även som skol- och terapihundar. De har hjälpt barn som behöver extra stöd med motivation och interaktion på skolor i Sörmland och i Stockholmsområdet.

– Vi har hjälpt barn som har krigsupplevelser, bär på andra trauman eller går i särskolan. Men det får inte vara förgäves att sju oskyldiga liv inte gick att rädda, nu måste jag försöka vända det här till något positivt, säger Helena Isolde Sundsgård.

Hur kan man vända det här till något positivt?

– Fokus måste vara att hjälpa ännu fler barn och starta upp vår verksamhet igen.

”Hoppas rädda liv”

Över 700 personer har gått med i en Facebookgrupp, som precis startat, för att samla in pengar och hjälpa Helena Isolde Sundsgård.

– Deras stöd betyder jättemycket, utan dem och mina vänner hade jag nog inte överlevt.

Helena Isolde Sundsgård berättar att polisen hört av sig till henne och meddelat att det var ett elfel i kylskåpet som gjorde att det började brinna.

– Det är så himla onödigt och jag har aldrig ens hört talas om att ett kylskåp kan fatta eld. Det enda jag vet om framtiden nu är att jag vill hjälpa fler människor med terapihundar och kanske därmed rädda liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.