Södertäljes Boel Godner (S) hoppas att det nya projektet ska få Skatteverket att rycka ut när kommunen larmar om folkbokföringsfusk. Foto: TT

Nu ska misstänkta adresser fram i ljuset – Skatteverket och Södertälje i samarbete mot organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med Södertälje och Göteborg ska Skatteverket identifiera fusk med folkbokföringen som kan kopplas till grov organiserad brottslighet.
– Ett svar på vår kamp, säger kommunstyrelsens ordförande i Södertälje Boel Godner (S).

Pilotprojektet är en del av ett uppdrag från regeringen om att få bättre koll på folkbokföringens roll i organiserad brottslighet.

Förutom att kartlägga misstänkta adresser ska man försöka hitta former för en mer effektiv samverkan mellan inblandade myndigheter.

”Södertälje tidigt ute”

Södertälje och Göteborg har valts ut av Skatteverket eftersom de är kommuner som visat intresse för att förstärka sina kontroller kring folkbokföringen.

– Jag är inte förvånad över att vi ska vara med, säger Boel Godner, kommunstyrelsen ordförande i Södertälje. Vi har varit tidigast och tydligast ute med att det här problemen finns.

Hopp om utryckningar från Skatteverket

Hur viktigt kan det här samarbetet bli för att komma åt grov organiserad brottslighet?

– Extremt viktigt. Vi har i flera år från Södertäljes sida velat få ordning och reda. Vi hoppas att det här leder till att man ser allvarligare på folkbokföringsbrott och att Skatteverket nu kommer att rycka ut när vi anmäler en misstänkt adress.

Har man inte gjort det hittills?

– Nej, Skatteverket har sagt att det inte är deras uppdrag. Sedan hoppas vi ju att det här också kan leda till en folk- och bostadsräkning, säger Boel Godner.

Resultatet av pilotprojektet ska återrapporteras till regeringen i oktober 2021.

Myndigheter i samverkan:

Visa

De tolv myndigheter som ingår i samverkan mot grov och organiserad brottslighet är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer