Foto: SVT

Skolbarn tvingas korsa högtrafikerad bilväg – indragen skoltaxi upprör föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

I Kallfors som är ett växande område i Järna har 80 procent av eleverna som tidigare haft rätt till skoltaxi, nu istället fått SL-kort. För en del barn innebär det en promenad på en halvtimme till bussen – och där de tvingas korsa en högtrafikerad väg i rusningstid.

Nära 80 av de över 100 barn i Kallfors som har rätt till skolskjuts i någon form fick ifjol ett busskort istället för skoltaxi som de haft tidigare.

Camilla Orre, mamma till två barn som är berörda, är besviken på Södertälje kommun.

– Det känns inte okej att vi släpper ut våra barn på det sättet, de måste passera en högtrafikerad väg utan övergångsställe, säger hon i klippet ovan.

”Garantera tryggheten”

Södertälje kommuns utbildningsdirektör Monica Sonde är medveten om att många barnfamiljer är besvikna över den indragna skoltaxin.

– Skoltaxi fick eleverna när det inte fanns belysning och riktiga trottoarer i området, det var för att garantera tryggheten. Men nu när det finns trottoarer så är det en betydande del som fått avslag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.