Vapnet som mannen hade i huset var ombyggt från ett militärt vapen till ett jaktvapen. Foto: Från polisens förundersökning

Skottdrama mitt i radhusområde – man i Salem döms till rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

En man i Salems kommun döms till rättspykiatrisk vård för grovt vapenbrott och hemfridsbrott. Mannen ska ha tagit sig in i sina grannars hus och senare avlossat ett skott från sin egen balkong.

Händelsen inträffade i mitten av sommaren i ett radhusområde i Salems kommun. I utredningen står det att en kvinna i området precis hade packat bilen och åkt hemifrån när hennes dotter skickade flera sms: ”MAMMA KOM”, ”KOM NU” och ”DET ÄR NÅGON I HUSET”.

Mannen, en granne på samma gata, ska då ha tagit sig in i huset med dottern. Han lämnade bostaden efter ett tag och började gå mot sitt eget hus där han senare gick ut på balkongen och avlossade ett skott. Vapnet som mannen hade i huset var ombyggt från ett militärt vapen till ett jaktvapen. Vapnets kolv och pipa hade sågats av.

Tingsrätten bedömer att mamman och dotterns berättelser är trovärdiga och fler grannar har kunnat vittna om händelseförloppet.

Döms till rättspsykiatrisk vård

Mannen själv har bestritt ansvar för brott och menar att han agerade i inbillad nödvärnssituation. Han säger bland annat att han ska ha hört rop på hjälp från sina grannars hus.

Mannen är tidigare dömd för brott och en rättspykiatisk undersökning kommer fram till att han agerade under påverkan av allvarlig psykisk störning. Han döms till rättspsykiatrisk vård för grovt vapenbrott och hemfridsbrott. Han ska också betala skadestånd till mamman och dottern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.