Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här evakueras passagerarna längst med spåret

SL-tåg fick evakueras efter olycka med älg: ”Det var nattsvart”

Uppdaterad
Publicerad

Passagerare på ett pendeltåg från Södertälje till Gnesta fick evakuera längs med rälsen efter att deras tåg kört på en älg.
– Det var nattsvart. Några hade små barn med sig och fick bära dem på axlarna, säger SVT-reporter Bodil Appelquist som var på plats ombord.

Olyckan inträffade norr om Järna vid 20.15 på söndagskvällen. Bodil Appelquist berättar att hon plötsligt hörde hur det dunkade till.

– Jag hörde hur det smällde och sen släpades något under tåget.

Tåget saktade ner och stannade till slut helt.

Halv kilometer längst med rälsen

Bodil och de andra passagerarna fick klättra ner på rälsen via en stege. Sedan fick de promenera en halv kilometer längs med rälsen till Järna station.

– Det var nattsvart. Några hade små barn med sig och fick bära dem på axlarna, säger Bodil.

”Rimligast att evakuera”

Tåget var så pass förstört att det inte kunde fortsätta. Ombord fanns också väktare som kunde hjälpa till vid evakueringen, säger Henrik Palmér, presstalesperson vid SL.

– Ibland är evakueringar mer dramatiska men man har gjort en bedömning av helhetsbilden. Alternativet för resenärerna är att få vänta på tåg tills man kan bogsera bort det eller liknande. Jag tror man har bedömt det även ur resenärsperspektivet, att det rimligaste var att evakuera tåget.

Trafikstoppet har enligt SL inte påverkat övrig trafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer