Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkaren om varför man inte stoppade storfesterna tidigare: ”Fanns inte något riktigt lagrum”. Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Aida Arslanovic/SVT

Smittskyddsläkaren: Därför var man inte snabbare med att stoppa festerna i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att säga hur många som smittats på storfester i Södertälje under pandemin, men regionens smittskyddläkare Maria Rotzén Östlund bekräftar att smitta förekommit. Enligt henne är det tack vare pandemilagen man kommit åt festerna.
– Det fanns inte lagrum för att kunna stoppa dem. Men det finns det nu, säger hon.

Den tillfälliga pandemilagen började gälla den 10 januari och omfattar bland annat tillställningar i festlokaler och andra platser som hyrs ut. Lagen gäller till och med september i år.

Spela videon ovan för att höra smittskyddsläkaren om varför man inte vidtog hårdare åtgärder tidigare: ”Hade inte verktygen”

Statistik: Så ser covid-läget ut

Visa

• Totalt 7 291 fall av covid-19 har konstaterats i Södertälje. Det gör Södertälje till en av de värst drabbade kommunerna i landet.

• Under vecka 2 bekräftades 224 nya sjukdomsfall i Södertälje.

• Sammanlagt 197 personer bokförda i Södertälje har avlidit i covid-19 sedan pandemins början. I Salems kommun har 24 personer avlidit och i Nykvarn har 12 personer avlidit.

Källa: FHM och Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet