• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Snapchat på jobbet eller jobbmejl i sängen – hur gör du?

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen mellan arbete och fritid kan ibland vara suddig. För en del blir otydligheten stressig medan andra tycker att flexibilitet är skönt. Forskare har nu tagit fram olika digitala strategier. Hur gör du för att hantera möjligheten till ett flexibelt jobbande?

Det kan vara bra att ha koll på hur man själv vill organisera arbetslivet och privatlivet eftersom båda riskerar spilla över på varandra idag.

Kristina Palm, forskare vid Karolinska institutet och KTH i Södertälje, har tillsammans med sina forskarkollegor kommit fram till att det finns sju sätt att hantera de flytande gränserna i ett digitalt arbetsliv. I videon ger hon exempel på ett par av dem.

Kristina Palm, forskare vid Karolinska institutet och KTH i Södertälje. Foto: SVT

Kan uppstå konflikter

När man inte förstår varandras strategier på arbetsplatsen riskerar det att uppstå krockar i onödan menar hon.

– När någon integrerar jobb och privatliv kan det krocka med någon som separerar, det kan bli problematiskt.

Hennes råd är att prata med varandra både på arbetsplatsen och i hemmet.

– Vilka strategier finns i arbetsgruppen, och hur vill vi ha det? Om man inte pratar finns risken att det uppstår konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.