Enligt Leif Bodinson är Igelstaverket i Södertälje en utav de bästa platserna i Sverige för satsningen på koldioxidfångare. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Vill satsa på koldioxidfångare – Söderenergi: ”Sätter Södertälje på kartan”

Publicerad

Söderenergi vill bygga en koldioxidfångare vid Igelstaverket för att minska klimatutsläppen. 

– Det är väldigt viktigt för Södertälje och det sätter Södertälje på kartan, säger Leif Bodinson, projektansvarig.

År 2017 satte Riksdagen ett långsiktigt klimatmål att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären till år 2045. Enligt Naturvårdsverket finns det stor potential för negativa utsläpp genom så kallad bio-CCS, där koldioxiden renas bort från rökgaserna när man eldar biobränslen.

–  Den här typen av projekt som vi pratar om nu, de planeras på flera ställen i Sverige men det finns inte i dag och det är en stor investering och ett stort projekt. Det kommer kunna visa på att man går före i klimatfrågan och den omställning som verkligen behövs, säger Leif Bodinson.

Oklart med finanserna

Hur projektet ska finansieras är ännu inte helt klart, men Söderenergi lovar att det inte ska kosta mer för kunderna. En möjlighet är att företag som behöver släppa ut koldioxid betalar Söderenergi för deras insamlade koldioxid, så kallade negativa utsläppsrätter. Det kan även bli aktuellt med statsbidrag för koldioxidinfångning.

Så fungerar bio-CCS-metoden

• Biogen koldioxid bildas vid tillverkning av bioenergi.

• Den biogena koldioxiden fångas upp via en stor anläggning och förvaras i containrar.

• Därefter ska sedan begravas. Detta genom att det eventuellt fraktas till Norge där det sprutas in i bergrunden under Nordsjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.