”Södertälje står sig väldigt bra i jämförelse med resten av landet”, säger PRV:s generaldirektör Susanne Ås Sivborg. Foto: SVT

Södertälje bäst i landet på patent

Publicerad

Uppfinningsrikedomen är fortsatt stor i Södertälje. När Patent- och registreringsverket, PRV, summerar förra året står kommunen för nästan en femtedel av landets totala antal patentansökningar.

– Södertälje står sig väldigt bra i jämförelse med resten av landet och är den kommun som lämnar in flest patentansökningar nationellt till PRV, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör PRV.

Av de nationella patent- och designansökningar som PRV fick in förra året kom nästan en femtedel, totalt 347 stycken, från Södertälje. Detta är en ökning, då antalet ansökningar från kommunen året dessförinnan var 269.

Stockholms län i topp

Södertälje är starkt bidragande till att Stockholms län placerar sig på första plats vid en jämförelse på länsnivå. Förra året stod Södertälje för 41 procent av alla patentansökningar inom Stockholms län.

– Det är många innovativa företag i länet, vilket är väldigt viktigt för utvecklingen. Vi har många stora företag som finns i vårt län, och statistiken visar också att det är innovativa, forskande företag, säger Susanne Ås Sivborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer