Scanias patentchef ser de många ansökningarna som ett tecken på att det finns innovativ personal i Södertälje. Foto: SVT

Södertälje bäst på patent

Uppdaterad
Publicerad

I Södertälje är uppfinningsrikedomen stor. Förra året gjordes flest patentansökningar per invånare i just Södertälje och Scania står för majoriteten av dem.

Det är Södertäljebaserade Scania som står bakom nästan alla patentansökningar som gjordes i Södertälje under 2015. Företaget står för 266 ansökningar av de 269 som Patent- och registreringsverket fick in från Södertälje.

– Man blir stolt. Det är bevis på att vi har innovativa medarbetare här i Södertälje, säger Stina Sjögren Paulsson, patentchef på Scania.

Bränslesnåla strävanden

Enligt Stina Sjögren Paulsson handlar många av ansökningarna om att hitta sätt att förbättra tekniken för företagets lastbilar.

– Vi har sett en stor skiftning under de senaste åren från hårdvara till mjukvara. Nu handlar det till exempel om att optimera motorn eller växellådan för att dra mindre bränsle, säger patentchefen Stina Sjögren Paulsson.

Ensamrätt till uppfinning

Patent innebär att man har ensamrätt till att utnyttja en uppfinning. Det betyder alltså att ingen annan får tillverka, sälja eller importera uppfinningen utan att ägaren gett tillstånd. Det kom in totalt 2.427 svenska patentansökningar.

Det finns även svenska företag som väljer att söka patent på den utländska marknaden och inte via Patent- och registreringsverket.

– Södertälje har traditionellt sett haft en stor och tung industri. Det är inget som uppkommit de senaste åren. Man har länge haft större industrier och dessutom valt att immaterialrättsligt skydda dels nya idéer, men även designformer, säger Mattias Arvidsson, chef för controllerfunktionen på PRV.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer