Hör Boel Godner (S) om när Södertälje enligt henne är redo att ta emot anvisade flyktingar igen. Foto: Pontus Holmgren/SVT

Södertälje ska ta emot flyktingar nästa år igen – Boel Godner (S): ”Besvikna att de inte ser vår kamp”

Publicerad

Sedan Irakkriget och fram till förra året har Södertälje haft ett så kallat noll-avtal gällande anvisade flyktingar. Men nu är det definitivt ute ur bilden.

– Vi är lika besvikna i år, säger Boel Godner (S).

Förra året skrev politikerna i den styrande majoriteten ett protestbrev till Länsstyrelsen Stockholm.

Man hade då fått besked om att kommunen för första gången på många år skulle få flyktingar anvisade hit av länsstyrelsen. Det vill säga utöver de flyktingar som självmant väljer att bosätta sig i Södertälje.

”Vi för en kamp”

Nu har ett förslag om antalet flyktingar som länsstyrelsen ska anvisa till Södertälje nästa år kommit. Det handlar om 32 personer. Kommunstyrelsens ordförande är inte nöjd.

– Vi för en ganska svår kamp mot segregationen här i Södertälje och då kanske de här flyktingarna kan tas emot av andra kommuner som inte har samma historik som vi, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Länsstyrelsen skriver till SVT att man ser att det med den nya bosättningslagen från 2016 blir ett jämnare mottagande mellan länets kommuner.

Hör mer i videon ovan.

Så många nyanlända anvisas till kommunerna 2022

Botkyrka: 31

Danderyd: 49

Ekerö: 40

Haninge: 60

Huddinge: 62

Järfälla: 34

Lidingö: 52

Nacka: 110

Norrtälje: 68

Nykvarn: 17

Nynäshamn: 24

Salem: 14

Sigtuna: 19

Sollentuna: 42

Solna: 80

Stockholm: 664

Sundbyberg: 33

Södertälje: 32

Tyresö: 47

Täby: 93

Upplands Väsby: 26

Upplands-Bro: 21

Vallentuna: 44

Vaxholm: 19

Värmdö: 60

Österåker: 54

Totalt: 1 795

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.