Tage Gripenstam (C), ordförande i Södertälje tekniska nämnd. Foto: SVT

Tekniska nämndens ordförande: ”Inte en plats vi vill vara på”

Publicerad

Södertälje är tredje sämst i landet när det kommer till renhållning och sophantering, det visar en rapport som konsultkoncernen Projektengagemang gjort.
– Inte en plats vi vill vara på, säger Tage Gripenstam (C), ordförande i tekniska nämnden.

Enligt rapporten är 36 procent av de tillfrågade invånarna i Södertälje missnöjda med hur sophanteringen och renhållningen fungerar.

– Det är bara att konstatera, ta till sig och fortsätta med det arbetet vi gör, säger Tage Gripenstam.

Ett långvarigt problem

Sophanteringen i Södertälje har varit ett problem under en längre tid vid återvinningscentralerna, men även på allmänna platser runt om i staden. Enligt Tage Gripenstam arbetar kommunen mycket med att hålla det rent i centrum, parker och badplatser.

– Det är olika delar. Tittar man på stadskärnan så städas den varje dag, men skräpas också ned varje dag. Men det har blivit bättre, framförallt med fimpar, säger han.

Gripenstam tar även upp arbetet olika informationskampanjer och mobila återvinningsstationer som startade i maj i år.

Kombination av åtgärder och ändrat beteende

Samtidigt menar Gripenstam att lösningen till problemet är en kombination av kommunens åtgärder och invånarnas beteende.

– Vi gör det vi kan. Nu städas det frekvent, framförallt i centrum. Det går inte att ha folk som går och städar hela dagarna, det handlar mer om att få folk att göra rätt och lägga sitt eget skräp där det ska vara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet