Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulla Bigren använde munskydd enstaka gånger under våren och sommaren. Men sedan några veckor tillbaka började hon ha det mer ofta. Foto: SVT

Hör Södertäljebor om varför de använder munskydd nu

Uppdaterad
Publicerad

Även om det inte finns officiell statistik på hur många som bär munskydd så märks det tydligt i stadsbilden att det är vanligare nu jämfört med i våras. Spela videon ovan för att höra Södertäljebor som nyligen börjat använda munskydd. 

Trots att Folkhälsomyndigheten inte har några rekommendationer om att man ska bära munskydd så är det flera i Södertälje som väljer att ha det.

– Det känns tryggt, säger Södertäljebon Ulla Bigren då SVT träffar henne på gågatan.

Fler munskydd säljs

Även apotekskedjorna vittnar om en ökad försäljning den senaste månaden.

Några av apoteken menar att ökningen kan bero på att det var lagerbrist på munskydd i våras. Men försäljningssiffrorna visar trots allt att efterfrågan har ökat nu.

Tre apotekskedjor om försäljningen

Visa

Kronans apotek: ”Den första halvan av november har vi sålt ca 1,8 miljoner munskydd. Det är fler än vad som har sålts de föregående tolv månaderna”, säger Linda Wakeham, PR chef.

Apotek hjärtat: ”Vi sålde 13 gånger mer munskydd under oktober/november i år jämfört med april/maj i år”, säger Mats Mehlberg, pressansvarig på ICA.

Apoteket: ”Munskydd är ju normalt en väldigt liten produkt. Nu säljer vi lika mycket på en vecka som vi normalt gör på ett år. Förra året sålde vi runt 100 000 munskydd totalt. I år börjar vi närma oss fem miljoner sålda munskydd och andningsskydd”, Magnus Frisk, pressansvarig.

Källa: SVT:s enkät

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet