Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den spanska polisen publicerat en video från gripandet där de beslagtog 100 kilo kokain. Foto: Policía Nacional

Södertäljenätverkets förra ledare ”Gudfadern” gripen för omfattande narkotikahandel

Uppdaterad
Publicerad

Den förra ledaren för Södertäljenätverket, som kallats Gudfadern, har gripits i Colombia misstänkt för narkotikahandel med bas i Spanien, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Han är en av tolv personer som ingått i en internationell kriminell organisation som greps, skriver den spanska tidningen Narco Diario.

Enligt tidningen inleddes operationen i början av 2023 när den spanska polisen utredde den stora internationella kriminella organisationen som är baserad på Costa del Sol i Spanien.

Medlemmarna i gruppen ska bestå av medborgare från Albanien, Colombia, Marocko och Sverige och hade direkta kontakter i huvudcentrat för internationell narkotikahandel, som Colombia, Ecuador och Dubai.

Svensk polis vill inte bekräfta

Narco Diario skriver att svenska myndigheter ska ha ingått i samarbetet som ledde till gripandet, men svensk polis vill inte bekräfta detta för SVT.

Enligt uppgifter till SVT är en av de gripna en tidigare gängtopp som kallas för ”Gudfadern”, vilket även den spanska tidningen benämner.

Han var ledare för Södertäljenätverket, det maffialiknande kriminella gäng som varit verksamt i Södertälje under stora delar av 2010-talet och inblandat i olika former av kriminell verksamhet: rån, utpressning, narkotikalangning samt mord. ”Gudfadern” dömdes för knarksmuggling i Frankrike till tolv års fängelse 2017 men satt inte av hela tiden.

SVT:s krimreporter Diamant Salihu säger att ”Gudfadern” länge ansetts ha en viktig roll inom den organiserade brottsligheten men att det sedan domen i Frankrike varit tyst om honom.

– Det är först nu han dyker upp. Det är intressant att det är personer från en rad olika länder som misstänkts för att ha samverkat för att smuggla kokain från Sydamerika till Europa – och där han anklagas till att ha en nyckelroll.

Prioriterad för Europol

Europol har sett ”Gudfadern” som en ”high value target” – en nyckelperson man prioriterat att komma åt, enligt Salihu:

– Jag intervjuade honom när han satt häktad i Frankrike, då försökte han förneka vara den knarkbrottsling som han pekades ut att vara – men han dömdes då.

Enligt Narco Diario reste han under operationen personligen till Colombia för att förhandla om transporten av narkotika där han greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.