Dan Eliasson ersätts av Anders Thornberg, vilket Thomas Sjökvist gillar. Foto: TT/SVT

Södertäljepolis: ”Eliasson den största katastrofen inom svensk polis”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades nya rikspolischefen Anders Thornberg. Thomas Sjökvist hos Södertäljepolisen är positiv till bytet.

– Thornberg är ju polis i botten, så han förstår vad ett polisarbete innebär, säger Thomas Sjökvist, inspektör och facklig representant för polisen i Södertälje.

Han menar att det är viktigt att rikspolischefen har varit polis för att kunna fatta beslut om hur poliser ska arbeta, men också för att få förtroende.

– Den största skillnaden mellan Eliasson och Thornberg tror jag blir förtroendet. Det fanns inte för Eliasson eftersom han är byråkrat.

Vill att orättvisorna jämnas ut

Thomas Sjökvist är kritisk till den nya omorganisationen som Dan Eliasson var med och byggde upp. Han menar att den bidragit till orättvisor vad gäller framförallt löner bland poliser.

– Södertälje som särskilt utsatt område fick extramedel till polisen, men det finns de som inte får ta del av dessa medel eftersom de egentligen är stationerade någon annanstans, men har blivit placerade i Södertälje.

Dessutom menar han att poliser i Stockholm i stort får lägre lön än poliser i resterande delar av landet, i förhållande till bostadspriser.

– Jag hoppas att Thornberg ska bidra med kompetens, kunskap och arbetsglädje. Poliser behöver löner som går kan leva på för att få tillbaka arbetsglädjen, säger Thomas Sjökvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer