Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra spaningsledaren Rickard Holz berätta om händelseförlopp när polisen lyckats hindra mord. Foto: polisens förundersökning/Helena Yohannes Magnusson/SVT

Efter polisens extra insatser: ”Har stoppat minst fem mord”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den omfattande våldsspiralen med flera dödsskjutningar i höstas menar Södertäljepolisen att man lyckats förhindra minst fem mord via den omfattande extra polisinsatsen i stan.

– Det finns ytterligare ett dussin händelser där vi sannolikt hindrat mord men där vi inte har lika starka belägg, säger spaningsledaren Rickard Holz.

Under den senaste tiden har polisen dessutom identifierat ett nytt beteende hos de kriminella, de så kallade brevlådebilarna – där kriminella förvarar material och utrustning för att snabbt kunna använda vid en skjutning. Något som LT.se tidigare rapporterat om.

– En teori är att man anpassat sig genom att ändra sin förvaringsplats till fordon snarare än källargångar eftersom de vet att vi söker mycket i fastigheter, säger Rickard Holz, spaningsledare.

I klippet: Hör spaningsledaren berätta om insatsen och de så kallade brevlådebilarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet