Länsstyrelsen menar att Södertälje 2021, utöver EBO:s, ska ta emot 28 flyktingar – men kommunpolitikerna tycker att det är principiellt viktigt att siffran ligger kvar på noll. Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Södertäljepolitiker i protest mot länsstyrelsen: Skicka inte flyktingar hit

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags för Södertälje att börja ta emot flyktingar genom länsstyrelsens mottagningssystem. Men det har fått politikerna i den styrande majoriteten i kommunen att ryta ifrån i ett protestbrev.

– Vi kämpar mot den utbredda segregationen i Södertälje, säger Boel Godner (S).

Sedan Irakkriget har länsstyrelsen inte förmedlat några flyktingar till Södertälje. Först var det en enskild överenskommelse mellan Länsstyrelsen i Stockholms län och kommunen, och efter att nya bosättningslagen infördes 2016 har det i praktiken fortsatt på samma sätt.

Slutet för nollavtalet

Men nu gör länsstyrelsen bedömningen att det är dags för Södertälje att, utöver de egenbosatta (EBO:s) som själva väljer att bo i kommunen, ta emot anvisade flyktingar igen.

Det har fått politikerna i den styrande majoriteten att tillsammans skriva ett protestbrev. De begär att länsstyrelsen ska ändra beslutet.

”Nyanlända blir utnyttjade av kriminella”

Politikerna skriver bland annat:

”Flera år efter 2006 har Södertälje tagit emot 25 procent av länets hela mottagande. Effekterna kan alla se... Extremt segregerade miljöer där svarta hyreskontrakt ger synnerligen otrygga boendemiljöer, nyanlända som blir utnyttjade av kriminella...”

Länsstyrelsen: Obalansen har jämnats ut

Men de får inget gehör hos länsstyrelsen som svarar att Södertälje kommuns mottagande under 2019 låg något under länsgenomsnittet, och att:

”Den obalans i mottagandet av nyanlända som Södertälje kommun hänvisar till har alltså utjämnats betydligt genom bosättningslagen”.

Även inför 2017 anvisades ett antal flyktingar till kommunen, men det beskedet reviderades efter att man tagit höjd för antalet egenbosatta asylsökande som valde Södertälje.

Hör de bästa argumenten från Pernilla Ek på Länsstyrelsen i Stockholms län och Södertäljepolitikern Boel Godner (S) i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.