Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Maya Mourads känslor inför live-rapporteringen, samtidigt som nära och kära i norra Syrien blivit drabbade. Foto: Helana Yohannes Magnusson/SVT

Södertäljeprofilen Maya Mourad om jordbävningen: ”Känner mig maktlös”

Uppdaterad
Publicerad

Maya Mourad, journalist och programledare, har rapporterat live om jordskalven i Syrien i den internationella kanalen Suryoyo sat. Samtidigt har hon nära och kära som är direkt påverkade av händelsen.

– Det finns fortfarande människor under rasmassorna och jag sitter här. Jag har aldrig känt mig så liten, säger Maya Mourad.

Maya Mourad är en internationell profil som syns i den syrianska tv-kanalen Suryoyo sat. Kanalen sänder från Södertälje till 85 länder. Maya Mourad är själv från Syrien och hennes hemstad drabbades hårt av jordskalven.

– Min familj har klarat sig, men de är väldigt rädda. Tyvärr har vi förlorat en kollega till oss och ytterligare en är spårlöst försvunnen, berättar Maya Mourad.

Bristande beredskap: ”Glöm inte Syrien”

Samtidigt som hon drabbas på ett personligt plan rapporterar hon de senaste nyheterna. Hon berättar att många hon pratar med från landet känner förtvivlan.

– Det finns ingen beredskap i ett land som har lidit av krig i över tio år. Turkiet är också hårt drabbad och vi lider med dem, men man får inte glömma bort Syrien, säger Maya Mourad och menar att fokuset i svenska medier främst har legat på Turkiet.

Starta klippet för att höra henne återberätta drabbades känslor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet