Kika in i labbet i Astra Zenecas gamla lokaler där man tar hjälp av en avancerad robot. Foto: Maja Flygt/SVT

Södertäljerobot på jakt efter framtidens solenergi

Uppdaterad
Publicerad

När Astra Zenecas forskningsenhet lades ner 2012 förlorade cirka 1 200 forskare jobbet och roboten som tidigare hade arbetat med läkemedel blev arbetslös. Nu pågår full forskningsaktivitet i lokalerna igen och den världsunika roboten har fått nya arbetsuppgifter – att hitta material till solceller. I videon följer vi med in i labbet.

Sammanlagt finns två robotar som arbetar med solceller och batterier i Södertälje, var och en värda över 100 miljoner kronor. Förhoppningen är att hitta nya sätt att effektivisera forskningen och att i framtiden ta fram ytterligare en ny robot.

Forskning om solceller

På RISE, Research Institutes of Sweden, i Södertälje arbetar idag Per H Svensson, professor och projektledare och Allan Starkholm, doktorand. De söker framförallt efter ett nytt material för solceller som både är miljövänligt, mer effektivt och billigare än det som finns på marknaden idag. Provrör med till exempel olika färgämnen och typer av järnföreningar matas in i roboten och de olika reaktionerna går sedan igenom ett solcellstest.

De försöker bland annat ta fram en utveckling av materialet pervoskit, som finns i vissa solceller idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zeneca i Södertälje

Mer i ämnet