En omfattande kroginspektion av miljökontoret visar att Södertäljes krögare sköter den sociala distanseringen relativt bra än så länge. Men varmare väder kan förvärra problematiken. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Södertäljes krögare sköter sig – 100 kontroller i helgen

Publicerad

Av drygt hundra kontroller fick ett 30-tal krogar och caféer mindre anmärkningar när miljökontoret kontrollerade hur verksamheterna hanterar coronasmittan. Ingen krog fick någon allvarligare anmärkning som togs vidare till smittskydd. Men man befarar samtidigt att varmare väder kan förvärra situationen framöver.

– När vi har varit ute har det inte varit några på uteserveringarna eftersom det varit för kallt, säger Helelna Götherfors, miljöchef på Södertälje kommun.

Även i Nykvarn gjordes en inspektion angående coronapandemin i helgen. Ett 15-tal restauranger fick besök av miljöförvaltningen men också där var resultatet gott.

– Det var inte så mycket folk i rörelse, men generellt verkar det fungera bra här i Nykvarn. Det var bara några få fel som kan åtgärdas relativt enkelt, säger Susanna Eriksson, miljöchef i Nykvarns kommun på kommunens hemsida angående kontrollerna.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer för krogar:

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskydds­förordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Restaurangerna ska i första hand se över hur de i sin egen verksamhet kan förhindra smittspridning. Här finns frågor med svar.

Källa: Folkhälsomyndighetens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet